Τα παρακάτω συμπτώματα είναι πιθανό να αποτελούν ενδείξεις επείγοντος περιστατικού. Για τις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.
Εμφάνιση κουκκίδων και σωματιδίων στο οπτικό σας πεδίο.
Συνήθως η εμφάνιση κουκκίδων και σωματιδίων οφείλεται σε κάποια πάθηση που εμφανίζεται με το πέρας της ηλικίας του ασθενούς και ονομάζεται αποκόλληση του υαλώδους. Το εσωτερικό του οφθαλμού ρευστοποιείται και αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ωστόσο, μία ξαφνική εμφάνιση κουκκίδων και σωματιδίων μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή ρήξη ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο αιφνιδίως, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.
Η αίσθηση ότι υπάρχει μία σκοτεινή κουρτίνα στο οπτικό σας πεδίο.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οφείλεται σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα υπάρχει πιθανότητα μόνιμης απώλειας όρασης.
Ξαφνικός πόνος, ερυθρότητα, ναυτία και τάση προς έμετο.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη οξέως γλαυκώματος κλειστής γωνίας το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση προς αποφυγή μόνιμης απώλειας της όρασης.
Σταδιακή ή αιφνίδια μείωση του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα να βλέπετε μόνο ευθεία μπροστά.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε γλαύκωμα το οποίο προκαλεί βλάβη στο οπτικό σας νεύρο και καταστρέφει την όραση σας στα άκρα του οπτικού σας πεδίου. Αν δεν αντιμετωπισθεί θα συνεχιστεί η μείωση της όρασης και θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της.
Σταδιακή απώλεια κεντρικής όρασης συνοδευόμενη από διαταραχές όπως η αίσθηση ότι οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή διακόπτονται.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μία από της συχνότερες αιτίες τύφλωσης σε μεγαλύτερους ηλικιακά Αμερικανούς. Στο παρελθόν δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για αυτή την πάθηση. Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια της όρασης που οφείλεται στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Κάποιες θεραπείες μπορούν ακόμη και να επαναφέρουν ποσοστό της χαμένης όρασης, εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει εγκαίρως.
Θολή όραση με φωτεινούς κύκλους γύρω από φώτα τη νύχτα, και θάμβος (ξεθώριασμα) των φωτεινών χρωμάτων.
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να οφείλονται σε καταρράκτη. Ο καταρράκτης τείνει να επιδεινώνεται σταδιακά και δεν αποτελεί επείγον περιστατικό. Καθώς ο φακός του οφθαλμού θολώνει με το πέρασμα των χρόνων, θα προκληθεί τύφλωση αν δεν προβείτε σε χειρουργείο καταρράκτη, κατά το οποίο θα αντικατασταθεί ο φακός του ματιού σας με έναν τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό.
Αν δεν πραγματοποιήσετε εγκαίρως το χειρουργείο, αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών όπως η πρόκληση γλαυκώματος. Επίσης με το πέρασμα του χρόνου ο θολερός φακός σκληραίνει και η αφαίρεσή του γίνεται δυσκολότερη.
Τυφλά σημεία στο οπτικό σας πεδίο που συνοδεύονται από αιωρούμενα σωματίδια και ανεξήγητη θολή όραση.
Αν πάσχετε από διαβήτη είναι πιθανό αυτές οι διαταραχές να οφείλονται σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για όσους πάσχουν από διαβήτη, ειδικά μετά την ηλικία των 60 χρόνων.
Η εκτίμηση της οφθαλμικής σας υγείας μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της υγείας σας γενικότερα, καθώς και την σοβαρότητα του διαβήτη σας.
Αίσθημα κνησμού ή ερεθισμού, πόνος στην επιφάνεια του οφθαλμού, δακρύρροια.
Πρόκειται για συμπτώματα που συνήθως οφείλονται σε σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Η ξηροφθαλμία είναι μία ενοχλητική πάθηση. Ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν σοβαρά, καθώς ο ασθενής μεγαλώνει και παράγει λιγότερα δάκρυα ή αλλάζει η σύσταση τους. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.
Διπλωπία.
Πολλές παθήσεις των οφθαλμών μπορούν να προκαλέσουν διπλωπία. Σε κάποιες περιπτώσεις η διπλωπία είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη σοβαρού οργανικού προβλήματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι βλέπετε τα πάντα γύρω σας διπλά και θολά θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.
Αιφνίδια θολερότητα στον έναν οφθαλμό.
Μετά την ηλικία των 60 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας για την έγκαιρη διάγνωση και αν χρειάζεται να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.