Το μπλε φως που εκπέμπουν τα smartphonesκαι τα tablets δεν προκαλεί τύφλωση. Από πολλές δημοσιευμένες έρευνες είναι γνωστό ότι μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης στα μάτια από την χρήση των κινητών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα συμπεράσματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του μπλε φωτός στο μάτι, είναι αβάσιμα.
Δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα κινητά σας. Έρευνα έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικών οθονών δεν προκαλεί τύφλωση. Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο και οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής εκτίθεται στο μπλε φως. Το μπλε φως εισέρχεται στον οφθαλμόείτε από το ηλιακό φως, είτε από τις ηλεκτρονικές οθόνες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ζωντανά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς έχουν πρωτεΐνες που μπορούν να τον προστατεύσουν από αυτά τα πιθανά τοξικά αποτελέσματα. Επίσης, το μπλε φως φτάνει μόνο στο δέρμα και στα μάτια. Δεν μπορεί να έχει βαθύτερη επιρροή στο σώμα.
Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ματιών σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον οφθαλμίατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ό,τι είναι κατάλληλο για εσάς και τον τρόπο ζωής σας.
Υπάρχουν στοιχεία ότι το μπλε φως είναι υπεύθυνο για διαταραχές του ύπνου. Γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο ή ρυθμίστε το φίλτρο του μπλε φωτός στην οθόνη σας.
Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί ξηρότητα και κουράζει τα μάτια λόγω του ότι τα μάτια εστιάζουν σε συγκεκριμένο σημείο για αρκετή ώρα χωρίς να ανοιγοκλείσουν. Μια λύση είναι να κοιτάζετε τουλάχιστον 5μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά. Επίσης τα κολλύρια φυσιολογικών δακρύων προσφέρουν ανακούφιση από την πολύωρη εργασία μπροστά στις οθόνες.