ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΦΘΑΛΜΟΣ-1

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο αιτία πρόκλησης ασθενειών της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά επίσης και αίτιο ανάπτυξης καταρράκτη και ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ενοχοποιείται επίσης και για την ανάπτυξη και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων.

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί της πρόκλησης βλαβών δεν είναι γνωστοί, θεωρείται ότι το κάπνισμα ίσως αυξάνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο αίμα, μορίων, τα οποία καταστρέφουν τους ιστούς στην ωχρά κηλίδα και οπουδήποτε αλλού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης μπορεί να προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προκαλώντας ερεθισμό των οφθαλμών, φλεγμονή, θόλωση του πυρήνα του φακού και ίσως επηρεάζει και την κυκλοφορία του αίματος στον οφθαλμό. Πολλές μελέτες συσχετίζουν επίσης το κάπνισμα με το γλαύκωμα, την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την Graves οφθαλμοπάθεια και άλλες οφθαλμικές καταστάσεις όπως το χοριοειδικό μελάνωμα, την επιθηλιακή νεοπλασία του επιπεφυκότος, το στραβισμό (σε παιδιά που οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), την οφθαλμική σαρκοείδωση (σε γυναίκες που εργάζονται σε βιομηχανίες καπνού) και την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τα παραπάνω μπορεί να οφείλεται στο πόσο καιρό καπνίζει και στο πόσα τσιγάρα την ημέρα. Σταματώντας κάποιος το κάπνισμα περιορίζει τον κίνδυνο, αλλά δεν τον μηδενίζει.

Οι μηχανισμοί της παθολογίας των παραπάνω καταστάσεων είναι ακόμα άγνωστοι. Θεωρείται ότι παρά την πολυπαραγοντική αιτιολογία αυτών των οφθαλμικών νόσων, το κάπνισμα είναι ένας ανεξάρτητος δοσοεξαρτώμενος παράγοντας, ο οποίος προκαλεί μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές στο φακό του οφθαλμού και στον αμφιβληστροειδή λόγω των αρτηριοσκληρωτικών και θρομβωτικών του αποτελεσμάτων στα οφθαλμικά τριχοειδή. Αυξάνει επίσης το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και μειώνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος, το υδατοειδές υγρό και τους οφθαλμικούς ιστούς. Έτσι οι οφθαλμοί των καπνιστών είναι πιο τρωτοί στις \'\'επιθέσεις\'\' των παραπάνω παραγόντων.
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των μανιωδών καπνιστών και της δημιουργίας πυρηνικού καταρράκτη. Οι καπνιστές πίπας επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πυρηνικού καταρράκτη. Είναι δυνατόν το υπερβολικό κάπνισμα να βλάπτει το φακό του οφθαλμού είτε λόγω υψηλής συγκέντρωσης των υποπροϊόντων του καπνού μέσα στον οφθαλμό είτε με τη συνεχή ανάπτυξη της θερμοκρασίας μέσα στο φακό του οφθαλμού.

Η θυρεοειδίτιδα Graves επίσης συνδέεται με αποτελέσματα υπερβολικού καπνίσματος. Είναι μία αυτοάνοση νόσος, η οποία μπορεί να επηρεαστεί λόγω της επίδρασης του καπνίσματος στο ανοσοποιητικό σύστημα δρώντας στην ικανότητα των Τ λεμφοκυττάρων να ανταγωνίζονται τα θυρεοειδικά και οφθαλμικά αντιγόνα. Άλλες μελέτες δείχνουν το κάπνισμα να επηρεάζει την ελαστικότητα των μυϊκών ινών του οφθαλμού. Επίσης η οφθαλμική ισχαιμία είναι δυνατόν να προκαλέσει οφθαλμοπληγία σε μανιώδεις καπνιστές, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι μελετητές.

Το κάπνισμα διαταράσσει επίσης την δακρυική στοιβάδα σε άτομα με ξηροφθαλμία, προκαλώντας ακόμη πιο ενοχλητικά και σοβαρά συμπτώματα. Τα χημικά παράγωγα του καπνού αυξάνουν την ερυθρότητα του επιπεφυκότος και την δακρύρροια. Η αρτηριοσκλήρυνση που οφείλεται στο κάπνισμα είναι ένας ενοχοποιητικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του αμφιβληστροειδούς. Το κάπνισμα θεωρείται δευτερογενής παράγοντας αύξησης της ενδοφθαλμίας πίεσης και πρόκλησης γλαυκώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί ενοχοποιείται για την πρόκληση υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Δύο καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοφθάλμια πίεση. Περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για την επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας.

Σε πολλές περιπτώσεις το να σταματήσει κάποιος να καπνίζει, περιορίζει το επίπεδο του κινδύνου στα προαναφερθέντα. Σε άλλες περιπτώσεις, αναλόγως της ασθένειας, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί, αλλά η βλάβη που οφείλεται στο χρόνιο κάπνισμα μπορεί να έχει προκληθεί ήδη.