Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού. Ο υγιής φακός είναι διαφανής και το φως περνώντας μέσα από αυτόν καταλήγει στον αμφιβληστροειδή για τη δημιουργία φυσιολογικής όρασης. Η θόλωση του φακού μειώνει την όραση, τα χρώματα δε φαίνονται τόσο ζωηρά όπως παλιά και δυσχεραίνει το άτομο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όσο πυκνότερη είναι η θόλωση του φακού τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάττωση της όρασης.
Αίτια εμφάνισης καταρράκτη:
Καταρράκτης σχετιζόμενος με την ηλικία.
Καταρράκτης σχετιζόμενος με προηγούμενο τραυματισμό του οφθαλμού ή φλεγμονή.
Μεταβολικός καταρράκτης (από σακχαρώδη διαβήτη,ανεπάρκεια ενζύμων,σύνδρομο υπασβεσταιμίας κ.λπ.)
Τοξικοί καταρράκτες (από κορτιζόνη, πιλοκαρπίνη, στατίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για μείωση της χοληστερόλης, κάπνισμα, αλκοόλ, ορμονικές θεραπείες.)
Δευτερογενείς καταρράκτες (από χρόνια ιριδοκυκλίτιδα, οξύ γλαύκωμα, υψηλή μυωπία κ.λπ.)
Συγγενείς καταρράκτες (από ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κ.λπ.)
Κληρονομικοί καταρράκτες.
Προγεροντικοί καταρράκτες.
Υπεριώδης ακτινοβολία (από τον ήλιο κι άλλες πηγές).
Από όλα τα αίτια πιο πιθανότερος είναι ο καταρράκτης που σχετίζεται με την ηλικία. Σε μελέτες που έχουν γίνει η συχνότητά του είναι 50% σε ανθρώπους ηλικίας 65-70 ετών και αυξάνεται στο 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών.
Ο καταρράκτης είναι το πιο συχνό αίτιο μείωσης της όρασης σε ανθρώπους άνω των 40 ετών και η βασική αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο. Σήμερα περισσότεροι απο 22.000.000 Αμερικανοί άνω των 40 έχουν καταρράκτη, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθέι στα 30.000.000 μέχρι το έτος 2020. Ο καταρράκτης εκδηλώνεται με δυσκολία στο διάβασμα (χρειάζεται όλο και πιο δυνατό φώς για να διαβάσει κάποιος), στο να διακρίνει κανείς καθαρά πρόσωπα και εικόνες στην τηλεόραση, καθώς και δυσκολία ορατότητας στην οδήγηση. Αν ο καταρράκτης είναι κεντρικός εκδηλώνεται με δυσχέρεια στο δυνατό φώς και σχετική μυωπία (εξουδετέρωση της πρεσβυωπίας). Η εγχείρηση, είναι η θεραπεία εκλογής για τον καταρράκτη.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ;
Δεν είναι εξακριβωμένο τι προκαλεί τον καταρράκτη. Είναι πιθανό, όμως, να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του εάν:
Διακόψουμε το κάπνισμα.
Φοράμε γυαλιά με καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ρυθμίσουμε άλλα προβλήματα υγείας που έχουμε όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες ασθένειες που επιταχύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη.
Διατηρούμε το βάρος μας σε επιθυμητά επίπεδα κάνοντας γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν είμαστε υπέρβαροι, με το να χάσουμε σταδιακά περιττά κιλά, με δίαιτα και σωματική άσκηση.
Επιλέγουμε μία υγιή δίαιτα με πολλά λαχανικά και φρούτα, τα οποία μας παρέχουν επάρκεια βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως π.χ. αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θόλωση του φακού του οφθαλμού (αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί).
Επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο μας ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών, οπότε και εξελίσσεται ο καταρράκτης. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία να διαγνωστούν εγκαίρως κι άλλες ενδεχόμενες παθήσεις όπως π.χ. γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος, και να προληφθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για την όρασή μας.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ;
Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα του καταρράκτη πιθανώς η όραση να μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας καινούργια γυαλιά ή μεγεθυντικούς φακούς. Πολλοί θεωρούν ότι η χαμηλή όραση είναι φυσιολογικό επακόλουθο της ηλικίας τους, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι η εγχείρηση καταρράκτη είναι μια γρήγορη, ανώδυνη διαδικασία για την ανάκτηση της χαμένης τους όρασης. Αποτελεί δε τη συχνότερη και πιο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση που γίνεται στις Η.Π.Α., με 3.000.000 Αμερικανούς να υποβάλλονται σε εγχείρηση καταρράκτη κάθε χρόνο.
Η πιο συχνή ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι η επιθυμία του ασθενούς για βελτίωση της όρασης. Η απόφαση δεν βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς αλλά κυρίως στην επίπτωση που έχει η μείωση αυτή στις δραστηριότητές του. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές, θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να χειρουργείται ένας καταρράκτης που έχει μειώσει κατά 50% την όραση του ασθενούς. Επίσης σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να αφαιρείται ο θολωμένος φακός για τη σωστή παρακολούθηση του βυθού καθώς και την ενδεχόμενη εφαρμογή Laser.
Ορισμένοι ασθενείς δεν θέλουν να χειρουργηθούν παρ’ ότι έχει μειωθεί σημαντικά η όρασή τους. σε όλους αυτούς πρέπει να τονίσουμε ότι φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει και οτι πλέον είναι επικίνδυνο έως εγκληματικό να αφήνουν τον καταρράκτη να ωριμάσει, όπως έλεγαν παλαιότερα. Με τις νέες μεθόδους, όσο πιο σύντομα γίνει η επέμβαση, τόσο πιο ασφαλής θα είναι.
Οταν λοιπόν ένας ασθενής δυσκολεύεται να διαβάσει, να δει τηλεόραση, να περπατήσει με ασφάλεια, να κανει γενικά τα πράγματα που θέλει με ευχέρεια ενδείκνυται να πραγματοποιήσει τη χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη του.
Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ:
Η εγχείρηση είναι ο μόνος τρόπος αφαίρεσης του καταρράκτη. Στην εγχείρηση ο καταρρακτικός θολός φακός αφαιρείται με την μέθοδο της φακοθρυψίας και αντικαθίσταται από ένα μόνιμο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό, μέσα από μικροσκοπική τομή, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων. Ο φακός αυτός διατηρείται εφ΄ όρου ζωής, είναι καλά ανεκτός από το μάτι και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση.
Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΝΟΣ.
Η διάρκεια είναι περίπου 10-15 λεπτά. Θα χρειαστεί να παραμείνετε στην κλινική γύρω στις 2 έως 3 ώρες, για τον προεγχειρητικό ελεγχο και τις οδηγίες που θα πάρετε μετά το χειρουργείο.
Μετά την επέμβαση, το μάτι παραμένει ανοικτό χωρίς γάζες και ο ασθενής μπορεί να μεταβεί στο σπίτι του. Η βελτίωση της όρασης αρχίζει αρκετές ώρες μετά την επέμβαση και μεγιστοποιείται τις επόμενες μέρες. Για κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση οφθαλμικών σταγόνων.
Την πρώτη εβδομάδα οι χειρουργημένοι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν :
Σκονισμένους και βρώμικους χώρους
Τρίψιμο του χειρουργημένου οφθαλμού με πίεση
Έντονη σωματική άσκηση και stress
Κολύμπι στη θάλασσα
Την είσοδο νερού στο χειρουργημένο οφθαλμό.
AΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
Λειτουργική όραση ονομάζουμε την ικανότητα να βλέπουμε καθαρά εκτελώντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Η οπτική ικανότητα και η λειτουργική όραση μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία λόγω αύξησης των οπτικών εκτροπών του φωτός που εισέρχεται στον οφθαλμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κάποιος να δει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι καινούριοι ασφαιρικοί ενδοφακοί (aberrationν free) που χρησιμοποιούμε στην εγχείρηση καταρράκτη, βελτιώνουν τη λειτουργική όραση σε διαφορετικές συνθήκες φωτός, βοηθώντας κυρίως τους ηλικιωμένους οδηγούς να οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Σε μελέτη που έγινε σε συνθήκες βραδινής οδήγησης, οι οδηγοί με ασφαιρικούς ενδοφακούς αναγνώρισαν γρηγορότερα ανθρώπους που διέσχιζαν διάβαση πεζών σε σχέση με τους οδηγούς που είχαν συμβατικό φακό. Είχαν το πλεονέκτημα να αναγνωρίσουν κάποιον πεζό από μακριά και να φρενάρουν σε απόσταση 13,5 μέτρα από αυτόν όταν η μέση ταχύτητά τους ήταν 55mph (0,5 δευτερόλεπτα γρηγορότερα) σε σχέση με τους οδηγούς με συμβατικούς φακούς.
Οι ασφαιρικοί ενδοφακοί προσφέρουν 31% καλύτερο contrast σε συνθήκες κανονικού φωτισμού και 53% καλύτερο contrast σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, συγκριτικά με τους συμβατικούς φακούς.
Η χρήση ενός συμβατικού φακού στο χειρουργείο καταρράκτη αποκαθιστά το ισοζύγιο κερατοειδούς-φακού στο επίπεδο ενός υγιούς ηλικιωμένου ατόμου, ενώ η χρήση ασφαιρικού ενδοφακού αποκαθιστά το ισοζύγιο αυτό σε επίπεδο ενός υγιούς νέου ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένη λειτουργική όραση μετά από το χειρουργείο του καταρράκτη.
ΤΙ ΓΥΑΛΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Θα χρειαστούν πιθανότατα καινούρια βοηθητικά γυαλιά για την ακριβή ρύθμιση της μακρινής, της κοντινής όρασης ή και των δύο. Αυτά συνήθως χορηγούνται με το πέρας της χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ;
Φυσικά και όχι γιατί ολόκληρος ο φακός του οφθαλμού αφαιρείται. Σε αρκετά μεγάλο όμως ποσοστό μπορεί να θολώσει η φυσική μεμβράνη του οφθαλμού (οπίσθιο περιφάκιο), η οποία βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται πολύ εύκολα με εφαρμογή laser στο εξωτερικό ιατρείο, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα στην διαύγεια της όρασης.
Η εγχείρηση καταρράκτη θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και αξιόπιστες χειρουργικές επεμβάσεις. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συχνά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά
ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ;
Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά από φακοθρυψία για την αφαίρεση του καταρράκτη έχει αναφερθεί από το 1996. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η εγχείρηση του καταρράκτη με φακοθρυψία είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερτονίας και του γλαυκώματος σε πολλούς ασθενείς.
Η μέση μείωση της πίεσης ήταν ως και 3 mmHg σε άτομα με υπερτονία και ύποπτα για γλαύκωμα και, το πιο σημαντικό, η φακοθρυψία από μόνη της όχι μόνο μείωνε την πίεση αλλά περιόριζε και την φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που είχαν γλαύκωμα. Μεγαλύτερη μείωση της πίεσης παρατηρήθηκε σε άτομα με υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση πριν το χειρουργείο. Μειώσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης
μέχρι και 10 mmHg έχουν αναφερθεί σε άτομα με προεγχειρητικές μετρήσεις 25-30 mmHg. Μεγάλες μειώσεις πίεσης παρατηρήθηκαν επίσης σε άτομα με στενές γωνίες πρόσθιου θαλάμου πριν το χειρουργείο (λόγω ίσως της πάχυνσης του φακού λόγω ηλικίας). Η πάχυνση αυτή συμβαίνει μετά την ηλικία των 24 ετών και έχει αποδειχθεί με μαγνητικές φωτογραφήσεις. Το πάχος του φακού, αυξανόμενο, σπρώχνει την ίριδα προς τα εμπρός και στενεύει την γωνία του πρόσθιου θαλάμου, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πιέσεως. Μετά την εγχείρηση καταρράκτη λοιπόν, έχοντας αφαιρέσει τον φακό και δημιουργώντας παράλληλα «χώρο» με την τοποθέτηση του λεπτού ενδοφακού, θεωρητικά αποκαθιστούμε την ομαλότερη ροή του υδατοειδούς υγρού, το οποίο συνακόλουθα οδηγεί στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Σε μετρήσεις που έγιναν σε άτομα με στενή γωνία ή με χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας είχαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης (σε
προεγχειρητικές μετρήσεις πάνω από 20 mmHg) κατά 5.2 mmHg. Μείωση, δηλαδή, της τάξης του 23% σε σύγκριση με όλα τα χειρουργημένα άτομα με κανονικές γωνίες, όπου η μείωση ήταν περίπου 3.2 mmHg, της τάξης του 19%. Επίσης, σε έρευνες που έγιναν σε άτομα με ψευδοαποφολίδωση ή ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα , η μείωση της πίεσης μετά από την εγχείρηση καταρράκτη με φακοθρυψία ήταν 1-2 mmHg και διατηρήθηκε έτσι για επτά περίπου χρόνια.
Πολλοί παράγοντες πρέπει να συνεκτιμηθούν για την καλύτερη δυνατή χειρουργική αντιμετώπιση για τους ασθενείς με καταρρακτη και γλαύκωμα. Η φακοθρυψία από μόνη της προσφέρει σίγουρα ένα ακόμη όπλο για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης για τον έλεγχο του γλαυκώματος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Σταματήστε συγκεκριμένα αντιγλαυκωματικά κολλύρια (pilocarpine, isoptocarpine), 2 εβδομάδες νωρίτερα, στο μάτι που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση.
Οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο Flomax (omnic η pradif) ή αντιψυχωσικά φάρμακα χρειάζεται οπωσδήποτε να το αναφέρουν στον γιατρό τους. Συνεχίστε όλα τα άλλα αντιγλαυκωματικά κολλύρια, κάντε μπάνιο και λούστε τα μαλλιά σας για λόγους υγιεινής την ημέρα πριν την επέμβαση.
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ
Αν έχετε σάκχαρο και κάνετε ινσουλίνη φέρτε την μαζί σας για να χορηγηθεί μετά το πέρας του χειρουργείου. Μη φάτε στερεά τροφή και μην πιείτε παχύρευστα υγρά (γάλα, κρέμα, χυμό πορτοκάλι, κ.λπ.) μετά τα μεσάνυχτα πριν το χειρουργείο. Μπορείτε μέχρι και 2 ώρες πριν το χειρουργείο να πιείτε καθαρά υγρά (καφέ, τσαϊ, χυμό μήλου, κ.λπ.). Ζάχαρη στο τσάϊ ή στον καφέ σας μπορείτε να βάλετε αλλά μην βάλετε προϊόντα γάλακτος.
Πρέπει να συνεχίσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή πριν το χειρουργείο (φάρμακα για την καρδιά, την υπέρταση, τον χρόνιο πόνο, τρόμο, κ.λπ.).
Να πιείτε τα φάρμακα αυτά μόνο με νερό. Η ινσουλίνη και άλλη διαβητική αγωγή δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν το χειρουργείο.
Αφήστε τα κοσμήματά και τα ρολόγια σας στο σπίτι. Καθαρίστε το πρόσωπό και τα βλέφαρά σας από το makeup 2-3 ημέρες πριν την επέμβαση.
ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Αφού τοποθετηθούν οι αναισθητικές σταγόνες στον οφθαλμό, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου για 15 λεπτά. Μετά το πέρας του χειρουργείου θα ξαπλώσετε στο δωμάτιο σας για 30 λεπτά όπου θα σας δοθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες καθώς και κάτι για να φάτε και να πιείτε.
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να διαβάσετε, αν αυτό δεν σας προκαλεί οποιαδήποτε δυσκολία. Επιστρέψτε στην δίαιτά σας. Μην σηκώσετε βαριά αντικείμενα και μην τρίψετε το μάτι σας. Θολερότητα στην όραση, δακρύρροια και αίσθηση ξένου σώματος στον οφθαλμό είναι φυσιολογικό να υπάρχουν την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Κλείστε τα μάτια σας αν αυτό σας ανακουφίζει.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Θα επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μην οδηγήσετε έως ότου εξεταστείτε από τον οφθαλμίατρο σας. Φέρτε μαζί σας όλα τα κολλύρια που έχετε και τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Αποφύγετε να μπει σαπούνι ή νερό στον χειρουργημένο οφθαλμό. Κρέμες, λοσιόν και μακιγιάζ να αποφεύγονται. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω από το σπίτι. Το περπάτημα επιτρέπεται. Πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά και μην αγγίζετε ή τρίβετε τον χειρουργημένο οφθαλμό. Μην κολυμπήσετε, σηκώσετε βάρος ή εμπλακείτε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μην εμπλέκεστε σε δραστηριότητες που φέρουν σε άμεση επαφή το μάτι σας. Όχι άρση βαρών στο γυμναστήριο, μπορείτε να κάνετε αεροβική γυμναστική, και αποφεύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε το μάτι σας. Μπορεί να υπάρχει φαγούρα, ελαφριά ερυθρότητα ή και μικρή δυσφορία. Αυτά τα συμπτώματα σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Θα σας δοθεί συνταγή για καινούργια γυαλιά. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για περιορισμούς σε δραστηριότητες που ενδεχομένως θέλετε να προβείτε.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ:
Πόνο στον οφθαλμό, επίμονη ερυθρότητα και ερεθισμό ή εκκρίματα, θάμβος όρασης, λάμψεις ή πολλά μαύρα στίγματα στο πεδίο της όρασης σας ή οποιαδήποτε απορία,
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.
ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στην Αμερική δείχνουν ότι οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη περιόρισαν τις πιθανότητες να πάθουν αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά 50%. Αυτοί που δεν υποβλήθηκαν σε επέμβαση οδηγούσαν πολύ λιγότερο από τους ήδη χειρουργημένους και διένυαν περίπου τα μισά χιλιόμετρα από αυτούς. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι ο καταρράκτης περιορίζει την κινητικότητα των ανθρώπων. Αυτός ο περιορισμός στην οδήγηση – ικανότητα που συνήθως απαιτείται για να πάμε στην εργασία μας ή οπουδήποτε αλλού – επηρεάζει την ποιότητα ζωής κάποιου, ο οποίος επιθυμεί να είναι δραστήριος και ενεργός στην καθημερινότητα.
Παρά τα τόσα οφέλη που προσφέρει η εγχείρηση του καταρράκτη, όπως είναι η αύξηση της ικανότητας οδήγησης και πολλών δραστηριοτήτων στο σπίτι καθώς και έξω από αυτό, όπως επίσης και η ψυχολογική βελτίωση του ασθενούς, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν. Η αναβολή αυτή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, στην ανάγκη τους να αποκαταστήσουν άλλες χρόνιες καταστάσεις υγείας ή στο ότι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους μετά από μία εγχείρηση καταρράκτη.
Σήμερα η εγχείρηση του καταρράκτη γίνεται ανώδυνα χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, ο δε ασθενής μπορεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.