Το στεάτιο είναι μια κιτρινωπή υπερυψωμένη πάχυνση του επιπεφυκότα πάνω από το σκληρό χιτώνα (το άσπρο μέρος του οφθαλμού) κοντά στον κερατοειδή. Τυπικά εμφανίζεται στο κομμάτι εκείνο που βρίσκεται σε έκθεση στον ήλιο. Είναι πιο συχνό σε ανθρώπους που είναι εκτεθημένοι στον ήλιο λόγω πολύωρης εργασίας αλλά μπορούν να εμφανιστεί και σε ανθρώπους που είναι πολλές ώρες έξω από το σπίτι χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου ή καπέλο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως είναι ήπια, όμως όταν ένα στεάτιο ΄ερεθιστεί΄, προκαλεί αίσθηση ξένου σώματος και πολλές φορές αν φλεγμαίνει λόγω ήλιου, σκόνης, ατμού ή ξηρασίας, έχουμε έντονο κοκκίνισμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σταγόνες φυσιολογικών δακρύων είναι θεραπεία εκλογής για ήπιες περιπτώσεις και για πιο σοβαρές κορτιζονούχα σκευάσματα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS).
Χειρουργική αφαίρεση γίνεται μόνο όταν προκαλεί προβλήματα, είτε στο βλεφαρισμό είτε στους χρήστες φακών επαφής. Συχνά ένα στεάτιο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πτερύγιου.
ΠΤΕΡΥΓΙΟ
Είναι μια τριγωνική υπερυψωμένη βλάβη του σκληρικού επιπεφυκότα που εισβάλλει στον κερατοειδή χιτώνα. Πρόκειται για μη καρκινοματώδη κατάσταση, που όμως περιέχει αγγεία και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλών, οι οποίες ενίοτε παραμορφώνουν το σχήμα του οφθαλμού και προκαλούν αστιγματισμό. Όπως και στα στεάτια ενοχοποιείται η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία για το σχηματισμό τους.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως αναπτύσσονται προς την πλευρά του βολβού που είναι κοντά στη μύτη και επηρεάζουν τον ένα ή και τους δύο οφθαλμούς. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ήπιες αλλοιώσεις δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και δε χρειάζονται θεραπεία. Μερικά πτερύγια παρουσιάζουν πάχυνση και ερεθισμό, φλεγμαίνουν και φαίνονται άσχημα ή προκαλούν αίσθηση ενός ξένου σώματος στον οφθαλμό.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εξαρτάται από το μέγεθος, την ταχύτητα ανάπτυξης και τα συμπτώματα που προκαλεί. Σε φλεγμονές συνταγογραφούνται σταγόνες φυσιολογικών δακρύων, ήπια κορτιζονούχα κολλύρια ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS). Πολλές φορές επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση του πτερυγίου όταν επηρεάζεται η όραση του ασθενή από τον αστιγματισμό που προκαλείται ή όταν το πτερύγιο ΄προχωράει΄ προς το κέντρο του κερατοειδούς (οπτικός άξονας).
Η υποτροπή είναι αρκετά συχνή μετά χειρουργική αφαίρεση, σε ποσοστό μέχρι και 40%. Παρουσιάζεται πιο συχνά στους ισπανόφωνους λαούς απ΄ ότι στους λευκούς. Για την αποφυγή των υποτροπών συνήθως χρησιμοποείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η μιτομικύνη, ένας αντιμεταβολίτης που συμβάλλει στην αποτροπή της ανάπτυξης ιστού στο σημείο της αφαίρεσης.