ΜΥΩΠΙΑ

Είναι η πιο συχνή διαθλαστική πάθηση του οφθαλμού, η οποία και αυξάνεται σε ποσοστό στο γενικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην πολύωρη εργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ΄κοντινές΄ ασχολίες, σε συνδυασμό με μια γενική προδιάθεση που μπορεί να υπάρχει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αν έχετε μυωπία τότε έχετε δυσκολία στο να διακρίνετε καθαρά μακρινά αντικείμενα, όμως, μπορείτε να δείτε καθαρά κοντά για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Άλλα συμπτώματα μη διορθωμένης μυωπίας μπορεί να είναι πονοκέφαλος, κούραση των οφθαλμών όταν οδηγείτε ή κάνετε κάποια αθλητική δραστηριότητα και ΄σφίξιμο΄ των βλεφάρων, για να δείτε πιο καθαρά.

ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

Στη μυωπία το αξονικό μήκος του οφθαλμού είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την εστιακή δύναμη του κερατοειδούς και του φακού, με αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή αντί πάνω σε αυτόν. Άλλες φορές ο κερατοειδής ή κι ο φακός είναι πιο κυρτός συγκρινόμενος με το μήκος του οφθαλμού. Μπορεί επίσης να υπάρχει και συνδυασμός αυτών των παραγόντων. Συνήθως παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να είναι κληρονομική. Τις περισσότερες φορές σταματάει με τη ενηλικίωση, όμως μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται και με την ανάπτυξη της ηλικίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μυωπία διορθώνεται με γυαλία, φακούς επαφής ή διαθλαστική επέμβαση (λέιζερ μυωπίας).

Το λέιζερ μυωπίας γίνεται με 2 τρόπους:

  1. Το PRK: Στην επέμβαση αυτή το λέιζερ αφαιρεί μια στοιβάδα επιφανειακού ιστού, ο κερατοειδής γίνεται πιο επίπεδος και έτσι το φως εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και όχι μπροστά από αυτόν.

  2. LASIK: Το λέιζερ μυωπίας γίνεται δημιουργώντας ένα λεπτό κρημνό στην επιφάνεια του κερατοειδούς με ένα ειδικό μηχάνημα το femto laser. Ακολούθως, το excimer laser αφαιρεί ένα τμήμα ιστού του κερατοειδούς κι ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.

Υπάρχουν, επίσης, ειδικοί φακοί επαφής που φορώντας τους το βράδυ επανασχηματίζουν την καμπυλότητα του κερατοειδούς κατά τη διάρκει του ύπνου. Αφαιρώντας τους φακούς αυτούς το πρωί, ο κερατοειδής διατηρεί το ΄καινούργιο΄ του σχήμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι βλέπει κάποιος αρκετά καλά. Συστήνονται σε περιπτώσεις μικρής και μέτριας μυωπίας, όταν κάποιος δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση (λέιζερ μυωπίας).

Οι φακικοί ενδοφακοί (phacic iols) προσφέρουν επίσης μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση (λέιζερ μυωπίας), λόγω πολύ υψηλής μυωπίας ή πολύ λεπτού κερατοειδούς χιτώνα. Τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση μέσα στον οφθαλμό, χωρίς αντικατάσταση του φακού του οφθαλμού όπως γίνεται στον καταρράκτη.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ (ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ) ΜΥΩΠΙΑ

Είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση που πιστεύεται ότι είναι κληρονομική και συνήθως αρχίζει από την πρώιμη παιδική ηλικία. Περίπου 2% των Αμερικάνων παρουσιάζουν παθολογική μυωπία, η οποία και είναι από τις κυριότερες αιτίες νόμιμης τύφλωσης.

Στην εκφυλιστική αυτή πάθηση το μήκος του οφθαλμού αυξάνεται ταχέως προκαλώντας γρήγορη και απότομη αύξηση της μυωπίας που οδηγεί σε μείωση της όρασης. Έχουμε επίσης αύξηση της πιθανότητας για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και άλλων εκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νεοαγγείωση. Επιπλέον, έχουμε αύξηση της πιθανότητας εξέλιξης του καταρράκτη.