ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία το φως αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο πάνω στον αμφιβληστροειδή με επακόλουθο να παρουσιάζονται πολλά σημεία εστίασης μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή ή και τα δύο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως προκαλεί θολή όραση ή διαταραγμένη σε κάποιο βαθμό, σε όλες τις αποστάσεις. Παρουσιάζονται πονοκέφαλος και κούραση των οφθαλμών, ειδικά μετά το διάβασμα ή την πολύωρη οπτική εργασία. Το ΄σφίξιμο΄των βλεφάρων είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα μη διορθωμένου αστιγματισμού.

ΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

Συνήθως ένας ανώμαλος κερατοειδής. Αντί ο κερατοειδής να έχει συμμετρικότητα, ο ένας του άξονας είναι πιο κυρτός σε σχέση με τον άλλο. Πολλές φορές προκαλείται και από το σχήμα του φακού του οφθαλμού (φακικός αστιγματισμός) και είναι πιο σπάνιος.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε παιδιά 5-17 ετών το 28% είχαν αστιγματισμό μία διοπτρία ή περισσότερο. Επίσης, η παρουσία του αστιγματισμού έχει μεταβολές ανάλογα με την εθνικότητα, για παράδειγμα, 33% στους Ασιάτες, 37% στους Ισπανόφωνους, 26% στη λευκή φυλή και 20% στους Αφροαμερικάνους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής (τορικοί φακοί επαφής) ή διαθλαστική επέμβαση (λέιζερ αστιγματισμού).

Το λέιζερ αστιγματισμού γίνεται με 2 τρόπους:

  1. Το PRK: Στην επέμβαση αυτή το λέιζερ αφαιρεί μια στοιβάδα επιφανειακού ιστού του κερατοειδούς και μετά τοποθετείται ειδικός φακός επαφής μέχρι να επουλωθεί.

  2. LASIK: Το λέιζερ αστιγματισμού γίνεται δημιουργώντας ένα λεπτό κρημνό στην επιφάνεια του κερατοειδούς με ένα ειδικό μηχάνημα το femto laser, ακολούθως το excimer laser αφαιρεί ένα τμήμα ιστού του κερατοειδή κι ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.